kalau nk share or copy, saya x kesah pown.. tp bgtau la and if possible, link kan la sekali blog saya yer.. sekian~

Sunday, February 13, 2011

ciNta..???

ampunkan dosaku..
tertarik nk wat post psal cte kt tv3 td..
pembelaan terhadap mereka2 yg mengandung tanpa mempunyai suami yg sah..
kesian.. tp nk salahkan siapa??
salahkan baby yg dikandung??
salahkan si ibu yg mengandung??
salahkan si ayah yg buat si ibu mengandung??
atau nak salahkan ibu bapa kepada yg mengandung??

oke.. apekah sbnanyew yg contribute kt masalah nie??
what makes a girl willing to give EVERYTHING to a guy who is not yet her husband??
is this really what we call LOVE??
like duhh! what is LOVE???

nothing is wrong in saying "I LOVE YOU"  to someone..
but note that it DOES NOT bring the meaning
"i'll give you everything"..!!
i just don't get it..
wat's up wit da MALAY teenagers nowadays..
don't accused me on being racist but it's a fact..

i'm a malay teenage too.. and i'm NOT perfect..
i used to fall in love..and for whom who noe how i live my life,
they should noe da mistakes dat i've done..
tp syukur alhamdulillah..
tuhan masih sayangkan saya..
saya tidaklah sampai terjerumus ke tahap nie..
tp bg yg da terlanjur, masih belum terlambat untuk bertaubat..
"better late than never.."
selagi kita bernafas, itu bermakna tuhan masih memberi kita peluang untuk berubah..
xkn kita nk tggu di saat2 malaikat maut ingin mencabut nyawa baru kita nk kembali ke jalan yg lurus??
mmg la saat tu pown kita masih belum terlambat, tp cuba fikir..
itupun kalaulah kita dijemput dgn cara yg lembut..
bayangkan kita dijemput ketika tidur?? or kita kemalangan..?
sempat ker nk mengucapkan kata2 taubat??

oke done wit dat part..
let's skip to the part where it happen..
kalau kita buat survey, and ask those who involve in dis matter..
we will definitely get dis answer..

soalan: "kenapa sanggup buat ni semua??"
jawapan: "sebab cinta.."

ha?! wth?? masuk akal ker jawapan nie??
wahai cik adik or cik kakak, kalau ye pown nk dapatkan cinta,
x perlu kowt smpai serahkan body..
skrg ble da jd mcm nie, virginity hilang, maruah hilang, cinta pown hilang..
conclusionnye, ape yg awak dapat hanyalah malu dan menyesal..

saya teringat lg kata2 seorg makcik yg mempunyai anak yg mengandungkan nak luar nikah,
"perkara ni boleh jadi kt semua org, boleh jgk jadi kt kamu"..mmg btol..boleh jadi kat siapa sahaja..
tp kalau seseorng itu berfikiran jauh, dia tidak akan sewenang-wenangnya menyerahkan semua kepada lelaki..kalau ade pown yg jadi begini, mungkin kerana mereka dirogol.. dan rogol adalah berbeza sekali dgn zina..saya pasti semua tahu ape bezanya, so x perlu la saya elaborate panjang2..


si gadis yg cetek fikiran akan anggap ble da serahkan semuanya, si teruna akan stay forever dgn dia.. akan kahwin dgn dia..lalu sanggup berkorban menyerahkan mahkota seorang wanita kepada si buaya darat..
yg si teruna pulak, tak habis2 dgn pujuk rayu agar si gadis memenuhi kehendak mereka..mengambil kesempatan terhadap si gadis yg mengharapkan cinta sebagai balasan kepada pengorbanan yg dilakukan..tp lepas da dapat ape yg diinginkan, si gadis ditinggalkan mcm tu jew.. org ckp:
"habis madu, sepah dibuang.."
kalau org yg jiwang, dia akan ckp
"cinta perlukan pengorbanan"
ye..x dinafikan ade btolnye..
tp kalau inilah pengorbanan yg diperlukan dalam cinta,
insyaAllah, i'd rather live without this so called cinta..
lebih baik saya habiskan seumur hidup saya cinta kepada Dia yg mencipta saya, memberi saya rezeki dan kehidupan yg cukup sempurna buat saya.. dan demi cinta saya kepadaNya, saya sanggup korbankan apa sahaja.. tapi bukan demi cinta saya kepada manusia selain mama yg telah bertarung nyawa demi melahirkan saya di dunia ini.. assalamualaikum~

p/s: people say dat love is blind..but for me, its da people who's in love are, not da love..
so for the girls out there, jaga la diri 2.. save it for your one n only husband..
and guys, stop taking advantage on girls..they are not stupid, they're just blind because of love..
seorg lelaki yg baik dan ikhlas dalam hubungan akan menjaga pasangannya sebaik mungkin dan jauh sekali untuk mengambil kesempatan terhadap pasangannya..=)

10 comments:

mas2ra said...

wow! mcm kene wat based on a true story gak jer neh. hahaha

Alan Tsukasa said...

love suck~
hahaha~
;p

messyme said...

mas, ade ckt2 la yg true story 2..
part makcik 2.. tp yg laen i wat xde kne mengena dgn sesape pown.. kalo terkena pown, bukan niat i..

alan, no its not..! love is beautiful.. but those who did wrong are da one who is sucks..=)

mas2ra said...

haha.. kalau ape2 yg based on true story sesuai kat belog i. 100% true story kan. hahaha
:p

messyme said...

haha...so true..
so kalo nk bce true story, i'll check on ur blog..;)

キング Naim said...

huhu. terharu la. cinta. betul ke cinta.

ir MASha said...

betul2.. manusia yang buta.bukan cinta yang buta..
lagipun cinta bukan nya hanya termaktub di antara lelaki dan wanita sahaja. jangan lupa Allah,keluarga,kawan dan Rasulullah
:)

messyme said...

naim, terharu?? mengapakah??

mas, couldn't agree more..=)

syafiq,adam,syafiq said...

yeah!!!totally agreed!!
nice word la der!!hahaha

messyme said...

pergh!! thanks la bro..!!
sayang kau lebih la weyh!! hahahaha...